Sladký život bez cukru. Snadné tipy pro zdravější život

Ať už se snažíte zhubnout, trpíte cukrovkou nebo dbáte na zdravý životní styl, pravděpodobně omezujete bílý cukr. Benefity propagovaných „zdravějších“ alternativ však jsou ve většině případů zanedbatelné. 

Ani stévie není spása

Alternativy bílého cukru jako je med, melasa, javorový či kokosový sirup nebo třtinový cukr jsou sice o něco zdravější, protože kromě sacharózy obsahují minerály a vitamíny, ale v poměru ke zkonzumovanému množství jsou tyto přínosy mizivé. Například třtinového cukru, byste pro pokrytí denní potřeby kalcia museli spořádat 1,5 kg! Rostlina stévie nabízí výrazně sladkou chuť z přírodních zdrojů. Stejně jako syntetická sladidla však v organismu vyvolává nenaplněná očekávání přísunu glukózy, což organismus může vést ke stresu. Jako nízkokalorické sladidlo užívané s mírou ji nicméně lze doporučit. Asi nejzdravější alternativou je přirozeně nízkokalorický čekankový sirup. Inulin, který ho tvoří, je vlákninou prospěšnou pro náš mikrobiom. I tady platí, všeho s mírou! Větší než doporučené množství často vede k trávicím obtížím. 

Nekompenzujte cukr tukem

Naši váhu ovlivňuje celkový kalorický příjem, proto kromě cukru musíme kontrolovat i příjem tuků a pravidelně se hýbat. Představa, že výrobky označené jako DIA, jsou dietní a tedy méně kalorické, je mylná. Potraviny určené diabetikům mívají totožný obsah sacharidů jako klasické varianty a často vyšší obsah tuku. Bývají tedy energicky bohatší. Pokud vás honí mlsná, sáhněte po kousku ovoce s nižším glykemickým indexem (maliny, jahody, borůvky atd.) či kostičce vysokoprocentní čokolády. Místo průmyslově zpracovaných sušenek si raději něco upečte. Množství cukru si můžete snadno upravit. Zárukou úspěchu ale zůstává sladit co nejméně.

Komplexní sacharidy každý den

  1. Zaměřte se na přílohy jako batáty, vařené brambory, quinoa, jáhly, pohanka či natural rýže. Váš jídelníček bude navíc pestřejší!
  2. Přeslazené snídaňové müsli z obchodu nahraďte kaší z ovesných vloček. Doplňte ji kouskem ovoce, skořicí a jogurtem.
  3. Pečivo volte žitné či celozrnné, ideálně kváskové. Obsahuje více minerálních látek a vlákninu, která zasytí na delší čas.
  4. Luštěniny kromě sacharidů uspokojí i potřebu bílkovin. Čočku nebo cizrnu upravíte na sto způsobů.
  5. Máte strach z nadýmání? Červená čočka je vhodnou alternativou, která tuto nepříjemnost nezpůsobuje.
  6. Šetrný způsob přípravy znamená méně tuku a často také nižší glykemický index. Takže brambory lépe vařené, než hranolky.
  7. Ani komplexními sacharidy se nenechte unést. Jejich množství na talíři z poloviny nahraďte zeleninou.
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.