Zkracujeme cestu českých surovin z pole na talíř

Pro více než 160 restaurací Aramark po celé České republice nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciálně vyvinuté recepty. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.

Jarní sázení na farmě v jihomoravských Božicích.

Proč jíst sezónně?

Je to přirozené

Naši dávní předci konzumovali sezónní ovoce a zeleninu běžně, protože neměli téměř žádné možnosti konzervace. Sezónní potraviny jsou přirozené pro náš organismus, který je zvyklý na život a podmínky v našem klimatickém pásu.

Budete zdravější

Sezónní ovoce a zelenina obsahuje řadu důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které v daných měsících tělo potřebuje. Dovážené potraviny velkou část živin ztrácí kvůli umělému dozrávání a dlouhému skladování.

Pochutnáte si

Sezónní potraviny, které právě dozrály na slunci, jsou šťavnaté, svěží, voňavé a mají výraznější chuť. Oproti tomu ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí nezralá. Během umělého dozrávání v kamionech nebo tzv. dozrávárnách svou chuť ztrácí.

Chráníte planetu

Produkty, které necestují přes půlku planety, mají mnohem nižší uhlíkovou stopu. Odpadá nutnost dlouhého skladování, dozrávání, zachlazování apod. I my tak můžeme přispět v boji za záchranu klimatu naší planety.

Šetříte peníze

Pokud kupujeme ovoce a zeleninu v době, kdy přirozeně roste a je jí všude dostatek, bude výsledná cena mnohem výhodnější. Snadno tak můžeme ušetřit peníze, kterých nikdy není dostatek.

Podporujete místní

Sezónním stravováním podporujeme domácí zemědělství, farmáře, místní pěstitele a také chovatele. Naše ekonomika tím pádem poroste a všichni se budeme mít o něco lépe.