Proč kedlubna nesmí chybět na vašem stole

Skvěle chutnají, dají se připravit na mnoho způsobů a skrývají v sobě celou řadu zdraví prospěšných látek. Pojďme se společně ponořit do světa kedluben a objevit, proč by neměly chybět na vašem talíři.

Kedlubny patří mezi nejoblíbenější zeleninu v Česku. Každý rok jich průměrně sníme přibližně 2,5 kg na osobu. A není se čemu divit. Jsou chuťově skvělé a velmi univerzální. Můžete je konzumovat syrové, vařené, smažené nebo třeba zapečené se sýrem. Jejich jemná, lehce ořechově nasládlá chuť a křupavá textura je předurčuje k tomu, aby se staly základem mnoha pokrmů.

Zdravotní benefity kedluben

Kedlubny nejsou jen chutné, ale i nesmírně zdravé. Obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny. Hlízy jsou bohaté na vitamin C, který posiluje imunitu a chrání buňky před oxidativním stresem. Listy pak obsahují násobně více tohoto vitaminu a také vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby.

Kedlubny jsou také skvělým zdrojem draslíku, hořčíku, manganu, železa a fosforu. Nechybí ani vitaminy skupiny B, kyselina nikotinová, pantotenová a listová. Všechny tyto látky hrají klíčovou roli v mnoha tělesných procesech – od krvetvorby až po správnou funkci nervového systému.

Díky vysokému obsahu vlákniny mohou kedlubny pomoci i s regulací hladiny cholesterolu a podporou trávení. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a pomáhá jej vyloučit z těla ven. Nerozpustná vláknina zase podporuje správnou funkci střev a zabraňuje zácpě.

V poslední době se také ukazuje, že kedlubny by mohly mít ochranné účinky proti rakovině tlustého střeva. Je to dáno přítomností glukosinolátů, látek typických pro brukvovitou zeleninu. Ty se v těle přeměňují na aktivní sloučeniny, které mohou bránit růstu nádorových buněk.

Kedlubny v kuchyni

Možností, jak kedlubny připravit, je nespočet. Syrové se skvěle hodí do salátů, kde vynikne jejich křupavost a svěží chuť. Zkuste je nastrouhat najemno a smíchat s mrkví, jablkem a zakysanou smetanou. Vznikne tak osvěžující jarní salát plný vitaminů. Také je můžete zapéct s bešamelem a sýrem, nebo jen osmažit na pánvi s bylinkami.

Pro ty, kdo rádi experimentují, mohou být kedlubny základem pro lahodné pomazánky či smoothie. Jejich jemná chuť se skvěle doplňuje s bylinkami jako tymián nebo rozmarýn. A co třeba vyzkoušet kedlubnové hranolky? Nakrájené na tenké plátky, potřené olejem a upečené v troubě se stanou zdravější alternativou klasických smažených brambor.

Vařené kedlubny jsou základem pokrmů jako kedlubnový krém nebo dušená kedlubna na smetaně s vejcem. Právě tyto recepty můžete v rámci Cesty na talíř ochutnat i v našich restauracích. Anebo si je připravit doma podle receptu našeho šéfkuchaře Lukáše Sedláčka.

Zajímavosti o kedlubnách

Věděli jste, že kedlubny patří do stejné čeledi jako brokolice, květák nebo kapusta? Všechny tyto druhy vznikly šlechtěním z jediného společného předka – brukve zelné.

Pokud vás trápí nadýmání po konzumaci syrové zeleniny, zkuste kedlubny povařit nebo podusit. Tepelná úprava pomáhá rozložit některé látky, které mohou způsobovat trávicí potíže.

Salát z jarních kedluben podle Lukáše Sedláčka

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.