Jak průmyslově zpracované potraviny poškozují zdraví a pohodu

Žijeme v uspěchané době, kdy je všechno dostupné takřka na počkání. Včetně jídla. Regály supermarketů se prohýbají pod tíhou lákavě vypadajících balených potravin slibujících skvělou chuť, rychlou přípravu a dlouhou trvanlivost. Jenže za tyhle benefity platíme vysokou daň – naše zdraví. Vysoce průmyslově zpracované potraviny totiž neblaze ovlivňují náš mikrobiom, celkové zdraví, duševní pohodu i výkonnost. Pojďme se podívat, proč a jak to změnit.

Co jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny

Jedná se o výrobky, které prošly mnoha technologickými procesy a obsahují řadu přídatných látek jako konzervanty, barviva, aromata, emulgátory, tavicí soli, cukr a nekvalitní tuky. Patří sem třeba sladkosti, slané pochutiny, instantní polévky, hotové omáčky, nekvalitní uzeniny plné náhražek, většina pečiva, mražené hotovky, sladké limonády.

Negativní dopad na mikrobiom

Náš mikrobiom, tedy bakterie osídlující naše střeva, hraje zásadní roli pro imunitu, trávení, produkci vitaminů a hormonů, ale i naši náladu. Průmyslově zpracované potraviny náš mikrobiom poškozují – obsahují málo vlákniny živící prospěšné bakterie, ale také hodně aditiv, cukru a nekvalitních tuků. Narušená rovnováha mikrobiomu pak vede k zánětům, obezitě, cukrovce 2. typu, depresím a dalším civilizačním chorobám.

Jak průmyslové potraviny ovlivňují naše zdraví

Kromě negativního vlivu na střevní mikrobiom mají tyto potraviny i přímé dopady na naše zdraví. Jsou energeticky velmi vydatné, ale nutričně chudé – dodají mnoho kalorií, cukru a nezdravých tuků, ale minimum vitaminů, minerálů a vlákniny. Jejich pravidelná konzumace tak vede k obezitě, cukrovce, srdečně-cévním onemocněním. Aditiva a nekvalitní suroviny navíc zatěžují játra, ledviny a zvyšují riziko některých nádorů.

Škodlivé produkty, kterým se raději vyhněte

Bohužel průmyslově zpracované potraviny tvoří významnou část jídelníčku mnoha lidí. Typickými zástupci jsou sladké limonády a džusy, sušenky, sladkosti, fast food, chipsy, zmražené polotovary, instantní polévky a jídla, nekvalitní uzeniny naplněné náhražkami namísto skutečného masa, průmyslově vyráběné pečivo a další balené potraviny s dlouhou trvanlivostí a dlouhým seznamem aditiv ve složení. Pozor i na zdánlivě „zdravé“ produkty jako müsli tyčinky, ovocné jogurty, light výrobky – i ty často obsahují mnoho cukru a přídatných látek.

Proč jíst čerstvé a kde hledat

Naopak prospěšné pro naše zdraví jsou čerstvé, nezpracované nebo jen minimálně technologicky upravené potraviny. Zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, mléčné výrobky, maso a ryby. Nakupujte co nejvíce lokálních, sezónních surovin a vařte si z nich. Upřednostněte menší obchody a farmářské trhy. Nebo si něco sami vypěstujte. V restauracích vyžadujte kvalitní, čerstvé suroviny a šetrný způsob přípravy, jak to ostatně děláme i my v restauracích Aramark.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.