O zdravé srdce pečujte každý den. Zaměřte se na svůj jídelníček

Toužíte mít zdravé srdce? Podle vědců to můžeme ovlivnit více, než jsme se dosud domnívali! Onemocnění srdce a degenerace cév, tzv. ateroskleróza, historicky patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Z mumifikovaných ostatků je patrné, že sužovaly i mocné faraony ve starověkém Egyptě.

Částečnou příčinou je genetika – podle nových klinických studií však odpovídá pouze za zhruba 10 % případů a nikoli 50 %, jak se donedávna tvrdilo. Máme tedy šanci vzít osud do vlastních rukou a správnou životosprávou naše srdeční zdraví významně podpořit.

Ideálním tréninkem je HIIT

Příznaky, že je srdce v ohrožení, se projevují například dušností i při běžných činnostech, bolestí za hrudní kostí nebo otoky nohou. Nejčastějšími příčinami, které mohou vést až k infarktu, jsou kouření, nadváha, chronický stres, absence sportu. Srdce je sval, který potřebuje pohyb. Prospívá mu přiměřené kardio cvičení (běh, jízda na kole apod.), nebo ještě lépe intervalový trénink (HIIT). Mezi závažná rizika patří cukrovka, dlouhodobě zvýšený krevní tlak a cholesterol, nejčastěji způsobené nesprávnou stravou. Proto bychom se měli soustředit také na svůj jídelníček.

Víno ve správné míře

V konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny máme ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi hodně co dohánět. Navíc solíme až třikrát více oproti doporučením – 15 g místo ideálních 5 g/den. Dvakrát týdně bychom měli zařadit tučné ryby a mořské plody, které jsou vynikajícím zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Optimální váhu si lépe udržíme snížením příjmu cukru a alkoholu. Denně si však můžeme dopřát až 2 dcl červeného vína. Obsahuje přírodní antioxidant resveratrol, který má příznivý vliv nejen na srdce.

Projděte se do práce

Věděli jste, že srdce vyrobí denně energii, která by dokázala pohánět kamion až 32 km? Aby se jeho výkonnost nesnižovala, zkuste třeba každé ráno vystoupit o stanici dříve při cestě do práce. Půlhodinka pravidelné svižné chůze vašemu srdci jen prospěje!

Co na talíři, to na srdci

  1. Okořeňte si jídlo čerstvou petrželkou, bazalkou, koriandrem či oreganem, obsahují cenné antioxidanty.
  2. Krevní tlak i cholesterol můžete snížit konzumací černých fazolí bohatých na foláty, vlákninu a hořčík
  3. Cholesterol pomáhá snižovat extra panenský olivový olej. Preferujte jej před máslem
  4. Místo chipsů se odměňte hrstí nesolených ořechů či mandlí, které prospívají cévám
  5. Ideální přílohou jsou sladké brambory nebo batáty, které udrží hladinu cukru pod kontrolou.
  6. Vhodnou snídaní jsou ovesné kaše – redukují totiž „špatný“ LDL cholesterol
  7. Vyzkoušejte tofu jako alternativu k tučným masům. Kromě bílkovin obsahuje navíc vlákninu.
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.