Uhlíku na stopě. Kolik ho po nás zůstává?

Všichni na planetě zanecháváme určité stopy. Ta uhlíková vyjadřuje produkci a spotřebu v souvislosti s emisemi skleníkových plynů a lze ji aplikovat na úplně veškerou lidskou činnost.

Uhlíková stopa každého z nás, součást celkové ekologické stopy, je poměrně vysoká. Ročně představuje 12 tun CO2 na osobu, což je pro představu jako 137 cest autem na trase Praha – Košice.

Největší zátěží je výroba masa a živočišných produktů. Celkem jednoznačně v tomto ohledu „vede“ chov hovězího dobytka, kde na jeden kilogram masa připadá 27 kg CO2 (a také 18 tisíc litrů vody).

TIP: Spočítejte si svou uhlíkovou stopu!

K emisím oxidu uhličitého přispívá i nesmyslné převážení surovin a jídla přes celou planetu. Přitom pouhou preferencí sezónních potravin od lokálních dodavatelů můžeme snadno a rychle přispět ke zlepšení současného stavu.

Stačí občas vynechat maso nebo vybírat lokální suroviny od místních producentů. Také můžete omezit plýtvání jídlem či omezit množství vyprodukovaného odpadu. Každá malá věc se počítá a může mít velký dopad.

Až o desítky procent můžete svou uhlíkovou stopu snížit také tříděním odpadu. Úplně nejlepší odpad je ale žádný odpad, a proto se snažte preferovat bezobalová řešení potravin a produktů, které nakupujete.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.