Udržujte mozek v dokonalé kondici. Vhodná strava a cvičení je základ

Patří k nejtajuplnějším orgánům v našem těle. Staří Egypťané přitom mozek považovali za nepodstatnou výplň lebky, kterou při mumifikaci bez milosti odstranili! S inteligencí a pocity si jej spojil až Hippokrates v 5. století př. n. l.

Jeho důležitost si 11. března připomínáme oslavou Evropského dne mozku a poté Světovým týdnem mozku, který se letos koná od 14. do 20. března. Během něj se dozvíte nejnovější objevy a trendy v oblasti mozku a neurovědách. U nás pořádá festival Týden mozku Akademie věd ČR. K akci se připojují i další instituce, například Pevnost poznání – tým popularizačního centra Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Tradici Týdne mozku u nás založil neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998.

Nenechte hlavu zahálet

I dokonalý zázrak přírody podléhá s rostoucím věkem onemocněním způsobujícím degeneraci mozkových buněk. Nejznámější z nich je Alzheimerova choroba. Hlavními příznaky nemoci jsou nadměrná zapomnětlivost, roztržitost při plnění běžných úkolů, nesmyslné věty, dezorientace nebo změny osobnosti.

Účinnou prevencí je trénink mozku, který podobně jako svaly bez tréninku leniví. Možností je spoustu. Od luštění křížovek a sudoku, přes hry na procvičení paměti, jako je například pexeso, slovní fotbal a další hry se slovy až po šachy. I četba, včetně čtení nahlas, je pro mozek skvělým cvičením. Čím složitější texty, tím lépe.

Další skvělou možností, jak udržet mozek v kondici, je naučit se nějakou novou dovednost – toužili jste umět malovat, hrát na flétnu, pracovat se dřevem nebo třeba umět španělsky, či poznat rostliny při procházce lesem? Nikdy není pozdě naučit se něco nového a absolvování kurzu v oboru, který vás zajímá nebo třeba univerzity třetího věku pro seniory jsou skvělou možností, jak zaměstnat mozek a poznat nové lidi. Na správnou činnost mozku má pozitivní vliv i pravidelný pohyb, dostatek spánku a zdravá strava.

Nezapomeňte na vhodnou stravu

Kromě cvičení pomáhají Alzheimerově chorobě předcházet také antioxidanty, které působí proti oxidativnímu stresu a zánětu, stavům, které mohou přispívat ke stárnutí mozku a neurodegenerativním onemocněním. Hojně jich obsahuje bobulovité ovoce, zelenina, čokoláda nebo káva. Například dlouhodobé pití kávy je také spojeno se sníženým rizikem neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Největší snížení rizika bylo pozorováno u dospělých, kteří konzumují 3-4 šálky denně.

A co teprve taková hořká čokoláda. Skupina antioxidantů, zvaných flavonoidy, kterých hořká čokoláda obsahuje významné množství, zlepšuje dle mnoha studií paměť a také pomáhá zpomalit mentální úpadek související s věkem. Čokoláda také dokáže navodit pro psychické zdraví zásadní pocit štěstí. Dopřejte si ji třeba na Mezinárodní den štěstí už 20. března!

5 tipů pro mozek v kondici

  1. Správná výživa je pro mozek alfa a omega. Nezapomínejte na přísun ovoce a zeleniny a dalších potravin bohatých na antioxidanty a kvalitních tuků, obsahujících omega-3 polynenasycené mastné kyseliny – například tučných mořských ryb.
  2. Mozek potřebuje neustále nové podněty, aby nezakrněl. Praktikujte mentální cvičení a trénink paměti při běžných aktivitách. Nákupní seznam si nechte v kapse a zkuste nakoupit bez jeho použití a z hlavy si předem spočítejte předpokládanou útratu.
  3. Plně se koncentrujte v daném momentu vždy pouze na jednu aktivitu, dnes populární multitasking mozku neprospívá. Pokud si například čtete, nenechte se rušit a rozvíjejte svou fantazii na základě příběhu. Na koncentraci jsou skvělé i omalovánky pro dospělé.
  4. Naučte se nové pohyby, které potrénují vzájemnou koordinaci vašich svalů a smyslů. Vhodné je například žonglování, které dokonce zvyšuje množství mozkové hmoty! Jednoduchým cvičením je také zapojení nedominantní ruky. Jako pravák si třeba zkuste vyčistit zuby levou rukou.
  5. Mozek pravidelně okysličujte přiměřeným pohybem, který zároveň prospěje i vašemu srdci. Úplně stačí každodenní půlhodinová procházka svižnějším tempem.
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.