Komu se zelení. Stromy kolem nás jsou nepostradatelné

Každý rok si lidé po celém světě připomínají význam stromů pro zdraví naší planety. Den stromů se v Česku slaví 20. října. Dobrovolníci vysazují nové stromy a věnují péči těm stávajícím. V jiných zemích se termín liší v závislosti na klimatických podmínkách a vhodné době k sázení.

Na celém světě byste v současnosti napočítali přes 60 tisíc druhů stromů, z nichž zhruba 300 je kriticky ohroženo. Podle odhadů roste na našem území přes 60 miliard stromů a na celém světě jsou to řádově biliony. I přes zdánlivě vysoká čísla jsou však stromy a zejména deštné pralesy ohroženy kácením a přeměnou na zemědělské plochy, což ještě více prohlubuje klimatickou krizi.

Stromy a zeleň jsou nesmírně důležité pro životní prostředí. Zadržují vodu, chladí krajinu i rozpálené ulice měst a poskytují útočiště zvířatům. Kromě toho nás také nabíjí pozitivní energií. Jeden velký vzrostlý listnatý strom vyprodukuje za den tolik kyslíku, kolik spotřebují denně k dýchání tři lidé. Za celý svůj život pak absorbuje asi jednu tunu oxidu uhličitého.

Šetřit naše stromy a lesy můžete i vy! Recyklací jedné tuny papírového odpadu se ušetří okolo 14 stromů. Chovejte se ohleduplně k přírodě. Výsadbou zeleně, pěstováním vlastních bylin a zelených potravin přispějete k lepšímu životu na Zemi.

Pokud bydlíte v rodinném domě, mohou správně umístěné stromy kolem něj snížit spotřebu klimatizace v letních měsících až o 30 %. Podle realitních makléřů navíc dobře udržované stromy a keře zvyšují hodnotu nemovitosti až o 15 %.

Proč jsou stromy prospěšné pro lidské zdraví?

Aby stromy chránily samy sebe před škůdci, produkují látky zvané fytoncidy. Ty dokáží přímo hubit některé choroboplodné zárodky a bakterie. Zatímco v městském vzduchu se vyskytuje průměrně 500 až 800 choroboplodných bakterií na metr krychlový, v blízkosti lesa je to asi jen 40 až 50 choroboplodných zárodků.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.