Aby pohyb nebolel. Dopřejte podporu svým kostem

Na svět přicházíme s třemi sty kostmi v těle, jako dospělí jich máme zhruba o stovku méně. Jak je to možné? Během vývinu totiž drobné chrupavčité kůstky srůstají a mineralizují. Více než polovina jejich množství pak tvoří naše ruce a nohy!

Kosti poskytují našemu tělu oporu a ochranu orgánů. Klouby spojují jednotlivé kosti mezi sebou. Díky chrupavčitému obalu jsou pružné a dokáží tlumit například nárazy při chůzi. Pokud vás však každodenní pohyb začne bolet, zbystřete!

Na vině nemusí být jen stáří

Opotřebení stárnutím, hormonální nerovnováha, nedostatek pohybu či nestřídmost. Tyto a další faktory mohou vést k onemocněním jako artróza, která souvisí s věkem a zvýšenou fyzickou zátěží, kdy hlavním rizikovým faktorem je obezita; artritida – zánět kloubů či osteoporóza. Osteoporóza neboli řídnutí kostí se vyvíjí zpočátku nenápadně – pobolíváním zad či zvětšujícím se zakřivením páteře. Často se na nemoc přijde až s první zlomeninou. Bránit se lze úpravou životního stylu a dostatečným obsahem živočišných i rostlinných bílkovin a mikronutrientů v našem jídelníčku.

Světový den osteoporózy si připomínáme v říjnu. Takzvaný „tichý zloděj kostí“ postihuje 7–10 % světové populace. Na zvyšujícím se výskytu osteoporózy mají nemalý podíl následky moderního způsobu života. Prevenci proto nepodceňujte už od dětství a dospívání! Zdraví kostí si každoročně oficiálně připomínáme 20. října.

Jídelníček pro zdravé kosti

Ve stravě bychom se měli zaměřit především na dostatečný příjem vápníku. Pro vstřebávání vápníku ze stravy je nezbytný také vitamin D. Spolehlivými zdroji těchto látek jsou brokolice, zelí, kapusta, luštěniny, vejce, vnitřnosti, tučné ryby, tofu, zakysané mléčné výrobky, slunečnicová semínka či různé ořechy. Vlákninu, vitamíny a minerály čerpejte každý den i z čerstvého ovoce a zeleniny. Obsahují mimo jiné vitamin C, který napomáhá vstřebatelnosti stavební bílkoviny kolagenu do pohybového aparátu. Eliminovat doporučujeme kouření, nadměrný příjem cukru, soli a alkoholu. Ani v tomto případě nezapomínejme na pravidelný přiměřený pohyb a pobyt na sluníčku.

Jak se udržet v pohybu

  1. Kombinujte různé zdroje vápníku – mléčné výrobky, listovou a brukvovitou zeleninu, luštěniny, sardinky…
  2. Častěji si dopřejte vývar z kostí – skvělý zdroj přírodního kolagenu, který vyživuje pohybový aparát.
  3. Pravidelně zařazujte ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi ně tuňák, makrela či sledě.
  4. Tymián, lichořeřišnici, pepř či majoránku využijte v kuchyni také jako pomocníky v boji s artritidou.
  5. Fytoestrogeny obsažené v sóji, máku nebo brokolici pomáhají ukládat vápník do kostí a snižují odbourávání kostní tkáně.
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.