Trávení ozdraví bylinky i mrkev. Plus tipy, jak zdravě zahnat hlad

Při současném hektickém stylu života stále více z nás zažívá problémy s trávením. Mohou za to špatné stravovací návyky, kterým stres a shon nahrávají. Ve spěchu do sebe obrátíme hrnek kávy a než začneme práci, už nám kručí v břiše.

Celý den se odbýváme a večer spořádáme kdeco. Následkem je těžký žaludek a problémy s usínáním. Aby trávení fungovalo správně, je třeba preferovat minimálně průmyslově zpracované potraviny, volit šetrné úpravy pokrmů – vaření, dušení a pečení před smažením, nezapomínat na pitný režim a pravidelně se hýbat. Především pak potřebujeme pravidelnou a vyváženou stravu.

Režim a vyváženost

Do svého stravování vneste především režim a řád. Pro start do nového dne si dopřejte pokrm bohatší na bílkoviny, například vajíčka nebo žitný chléb s kvalitní šunkou či sýrem. Bílkoviny jsou nejen živinou, bez které není možný život, Ale protože se tráví pomaleji, udrží nám delší pocit sytosti. K obědu volte také dostatečnou porci bílkovin – libové maso nebo ryby, doplňte ji komplexními sacharidy – celozrnná rýže, vařené brambory, luštěniny nebo kvalitní celozrnné pečivo. Třetinu až polovinu porce zdravého oběda by měla tvořit pestrá zelenina s kvalitními tuky, třeba se zálivkou z olivového oleje a semínky.

Odpoledne už sacharidy a tuky šetříme. Obědovou porci bílkovin můžete mít i k večeři, ale na příloze uberte (to ale neplatí, pokud jste si dali odpoledne trochu více do těla nějakou sportovní aktivitou). Nezapomínejte také na pravidelný pitný režim a přiměřený pohyb, který prospěje trávení, a navíc vám pomůže lépe zvládat stres.

První pomoc při neduzích

S narušeným trávením nám může pomoct řada bylinek v podobě bylinných tinktur nebo čaje. Zeměžluč podporuje trávicí procesy. Pomůže při pocitu plnosti z jídla, nechutenství nebo při nadýmání. Heřmánkový čaj zklidní rozbouřený žaludek, máta harmonizuje trávicí ústrojí a bobkový list zrychluje štěpení tuků. Nadýmání vyřeší fenykl, řepík lékařský prospěje střevům a meduňka celkově zklidní.

Na trávení má kromě bylinek blahodárný vliv i zelenina a ovoce. Cuketa se doporučuje na zklidnění trávicí soustavy, salátová čekanka se doporučuje při problémech se žlučníkem a květák, chřest i mrkev jsou vhodnou stravou při různých onemocněních žaludku. Mrkev pomáhá také při zácpách – syrová, vařená se doporučuje při průjmu. Navíc obsahuje pektin, který má schopnost vázat těžké kovy a vylučovat je z organismu. Není divu, že celý svět slaví 4. dubna Mezinárodní den mrkve! 7. dubna si pak můžete připomenout Světový den zdraví. Zdůrazňuje důležitost prevence a zdravé trávení je určitě její neodmyslitelnou součástí.

5 tipů, jak zahnat hlad zdravě!

  1. Jezte živinově vyvážená jídla s dostatečným obsahem bílkovin a přiměřeným množstvím kvalitních tuků. Tato jídla vás zasytí na několik hodin a nemáte po 2 hodinách potřebu dalšího jídla.
  2. Pokud nesportujete, volte potraviny, které prudce nárazově nezvyšují hladinu cukru v krvi. Patří sem třeba rýže natural, celozrnné pečivo, bílé jogurty nebo kvalitní hořká čokoláda. Vyhnete se tak nutkavému přejídání.
  3. Dodržujte pitný režim, vhodná je voda nebo zelené čaje. Před jídlem můžete vypít sklenici vody a uvidíte, že vás posléze zasytí i menší porce.
  4. Pokud vám nedělá problémy kofein, káva je skvělým pomocníkem pro zrychlení metabolismu a potlačení vlčího hladu.
  5. Dostatečně a kvalitně spěte, kvalitní odpočinek důležitý pro správnou regeneraci a hormonální rovnováhu, která mimo jiné ovlivňuje i pocit hladu.
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.