Okurková sezóna? Jezte, co zrovna roste. Prospějete sobě i planetě

Stravovací návyky lidí prošly v minulém a předminulém století obrovskou proměnou. Všeobecný rozvoj zasáhl i do oblasti potravinářství. Radikálně se změnil způsob, jakým se potraviny zpracovávají a uchovávají. To přináší řadu výhod, ale i jednu obrovskou nevýhodu. Naše strava je méně čerstvá než dříve.

Naši dávní předci konzumovali sezónní ovoce a zeleninu běžně, protože neměli téměř žádné možnosti konzervace. Sezónní potraviny jsou přirozené pro náš organismus, který je zvyklý na život a podmínky v našem klimatickém pásu. Obsahují řadu důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které v daných měsících tělo potřebuje. Oproti tomu dovážené potraviny velkou část živin ztrácí kvůli umělému dozrávání a dlouhému skladování.

Sezónní potraviny, které právě dozrály na slunci, jsou šťavnaté, svěží, voňavé a mají výraznější chuť. Oproti tomu ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí nezralá. Během umělého dozrávání v kamionech nebo tzv. dozrávárnách svou chuť ztrácí. Produkty, které necestují přes půlku planety, mají navíc mnohem nižší uhlíkovou stopu. Odpadá nutnost dlouhého skladování, dozrávání, zachlazování apod. I my tak můžeme přispět v boji za záchranu klimatu naší planety.

Na sezónních produktech můžete také výrazně ušetřit. Pokud kupujeme ovoce a zeleninu v době, kdy přirozeně rostou a je jich všude dostatek, bude výsledná cena mnohem výhodnější. Sezónním stravováním navíc podporujeme domácí zemědělství, farmáře, místní pěstitele a také chovatele. Naše ekonomika tím pádem poroste a všichni se budeme mít o něco lépe.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.