Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Divoká kombinace smaženého kapra nebo řízku a majonézového bramborového salátu už dostala do nemocnice nejednoho žlučníkáře. Vánoční čas nám ale mohou zkazit i mikroorganismy v potravinách, které nakupujeme a často nesprávně skladujeme.

Právě bramborový salát, který někteří jedí i řadu dní po sobě, je přímo časovanou bombou. Doma připravená majonéza ze syrových vajec může skrývat zárodky salmonelózy, špatně umytá zelenina může být zdrojem listérie. Nedostatečně umyté ruce do salátu při krájení spolehlivě přenesou koliformní bakterie. Sterilovaný hrášek v teple do několika hodin zkvasí. A když to všechno necháme několik dní na balkóně zakryté poklicí bez přístupu vzduchu, pak se mohou přidat ještě clostridie

Jak správně na vánoční pochoutky 

Pokud už dopředu víte, že budete bramborový salát nebo chlebíčkové pomazánky jíst více dní, rozhodně použijte kupovanou majonézu. Ta je z pasterizovaných vajec a riziko salmonely je zde proto minimální. Přidáváte-li do salátu nebo pomazánek vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.

Vejce před uskladněním v lednici nikdy neomývejte. Narušili byste tím skořápku.

Také použijte kvalitní uzeninu, která má dostatečnou záruční lhůtu a je balená v ochranné atmosféře. Rozhodně se vyhněte nákupu takové, která má poškozené ochranné balení nebo podezřelou barvu. Koupený výrobek rozbalte z originálního obalu až před zpracováním. Dva dny stará, oslizlá šunka vám zaručeně zkazí další kila jinak kvalitních surovin.

Veškerou použitou zeleninu důkladně omyjte a krájejte vždy na dobře očištěném prkénku. Často si lidé způsobí nákazu právě tím, že na prkénku, kde předtím porcovali kuřecí maso, následně krájí stejným nožem syrovou zeleninu, kterou dále nezpracují. Nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso může být zdrojem salmonely nebo kampylobakteriózy, která vám zkazí celé vánoční svátky včetně Silvestra.

Čistota krájecího prkénka je velmi důležitá.

Další zásadou je dobré skladování. Jakékoliv majonézové výrobky uchovejte v chladničce při stálé teplotě do 6 stupňů. To platí i pro jejich přípravu. Pokud krájíte suroviny na salát a mezitím vaříte několikachodový oběd, nechte si ostatní již nakrájené suroviny vždy v chladničce. Sterilovanou zeleninu, jako například hrášek, a samozřejmě majonézu přidávejte až úplně na konec. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, je určitě lepší je do salátu dávat až v den, kdy jej hodláte konzumovat.

Hygiena na prvním místě

Mícháte bramborový salát rukama? Ano, ve větším množství to asi ani jinak nejde. To ale neznamená, že byste si neměli ruce předem dobře umýt, nejlépe antibakteriálním mýdlem. A nezapomeňte na důkladně čisté nehty. Salát nebo pomazánku pak určitě nechoďte průběžně ochutnávat přímo lžící z mísy.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.