Pečená krkovice s květákem zapečeným se sýrem a hořčicí

  • 1 kg vepřové krkovice bez kosti
  • 700 g květáku
  • 160 g sýru gouda
  • 150 g smetany ke šlehání (33 %)
  • 100 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 1 malá petržel (kořen)
  • 1 lžíce plocholisté petržele
  • 1 rovná lžička chilli koření (popř. méně dle chuti)
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky kari koření
  • pepř a sůl na ochucení
  • sekaná petrželka na ozdobu

Maso omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a rozmačkáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso osolíme, okmínujeme a vetřeme do něj česnek. Vložíme do pekáče, posypeme polovinou cibule, podlijeme trochou vody, zakryjeme a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 2 hodiny. Poté teplotu zvýšíme na 220 °C a nezakryté krátce dopečeme dozlatova. Květák vaříme v páře cca 5 minut, dokud nezačne měknout. Vyjmeme ho a necháme mírně zchladnout. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme zbytek nakrájené cibule a opečeme dozlatova. Poté přidáme kari koření, kmín a chilli a směs zarestujeme. Následně přidáme hořčici a zalijeme smetanou. Nakonec vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, osolíme, přidáme květák, opatrně promícháme a minutu vaříme. Zbytek sýra v misce smícháme se strouhankou a petrželkou. Touto směsí posypeme květák a vše dáme do trouby při teplotě 160 °C na cca 8 minut, dokud omáčka nezačne bublat. Poté zvýšíme teplotu na 200 °C a zapékáme dozlatova (cca 4 minuty). Vyjmeme a necháme zhruba 5 minut odpočinout. Servírujeme posypané sekanou petrželkou.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.