Pečený květák s indickou omáčkou

4 porce

  • 1 kg květáku
  • 280 g drcených sterilovaných rajčat
  • 120 g kokosového mléka
  • 40 g rostlinného stolního oleje
  • 25 g másla
  • 8 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 rovná lžička škrobu (Solamyl, Naturamyl)
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rovná lžička garam masaly
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • šťáva z půlky limetky
  • pepř a sůl na dochucení
  • čerstvý koriandr a černé sezamové semínko na ozdobu

Květák očistíme a rozebereme na stejně velké růžičky. Smícháme limetovou šťávu, olej, škrob, římský kmín, kurkumu, skořici, garam masalu, papriku a trochu soli. Vytvořenou pastou květák potřeme a naskládáme do zapékací nádoby. Pečeme při 200 °C zhruba 10 minut do zlatova. Oloupeme česnek, zázvor a cibuli a nakrájíme najemno. Orestujeme na pánvi, přidáme protlak a ještě chvíli restujeme. Ochutíme solí, pepřem, přidáme drcená rajčata, kokosové mléko a máslo. Jako přílohu podáváme jasmínovou rýži. Při servírování rýži posypeme černým sezamovým semínkem a nasekaným koriandrem.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.