Prvorepublikové švestkové knedlíky s mákem

Švestkové knedlíky se tradičně připravovaly z jednoduchého bramborového těsta. Použít však můžete i těsto tvarohové a knedlíky samozřejmě naplnit i jiným ovocem a povidly. Kombinace máku a švestek je skvělá. Další možností je obalit knedlíky v osmažené strouhance z bílé veky, smíchané s cukrem a skořicí.

Suroviny

pro 4 hosty

  • 700 g brambor
  • 2 celá vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 700 g čerstvých švestek
  • 60 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g máku
  • sůl

Postup

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme vychladnout. Poté oloupeme a prolisujeme. Na vále je smícháme s hrubou moukou a vejci, přidáme špetku soli a vypracujeme tužší těsto. Pracujeme rychle, delším stáním by těsto zřídlo.

Z těsta nakrájíme čtverce, které poklademe švestkami a zabalíme dokulata. V mírně osolené vodě vaříme asi pět minut, než knedlíky vyplavou. Uvařené knedlíky necháme okapat.

Mák jemně umeleme, smícháme s cukrem a ve směs obalujeme hotové knedlíky. Na talíři přelijeme máslem a podáváme.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.