Jahodové muffiny

10 kusů

  • 350 g polohrubé mouky
  • 280 g čerstvých jahod
  • 250 g cukru krupice
  • 200 ml polotučného mléka (1,5 %)
  • 150 ml stolního rostlinného oleje
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
  • lžička kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • tuk (máslo, Hera) a hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček

Formičky na pečení vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (neplatí pro papírové košíčky).

Mouku promícháme s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přilijeme mléko vejce a olej. Promícháme, ale nešleháme. Jahody očistíme, větší kusy překrájíme na čtvrtky.

Směs nalijeme do formiček (těsto plníme jen cca do ¾ formičky), nasypeme do nich jahody a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

TIP: Pokud jahody poprášíme trochou hladké mouky, neklesnou na dno formičky.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.