Kapustová polévka s klobásou

4 porce

  • 400 g kapusty
  • 0,8 l zeleninového vývaru
  • 80 g paprikové klobásy
  • 1 středně velký brambor
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce 16% smetany na vaření
  • 20 g vepřové slaniny
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 rovná lžička majoránky
  • stolní rostlinný olej
  • pepř a sůl na ochucení
  • česnek

V hrnci rozehřejeme trochu oleje, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, kterou rozškvaříme. Poté přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a společně opečeme dozlatova. K cibulovému základu přidáme brambory nakrájené na kostičky, prolisovaný česnek a orestujeme. Kapustu nakrájíme na nudličky a 2/3 jí přidáme do základu, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme do změknutí brambor (cca 10–15 minut). Část měkkých brambor vyjmeme z polévky a rozmačkáme šťouchadlem. Vrátíme do polévky, přidáme smetanu a zbytek kapusty. Lehce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Klobásu nakrájíme na půlkolečka a orestujeme na lžíci oleje. Orestovanou klobásu vložíme do polévky při servírování.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.