Květáková pomazánka s nakládanou červenou cibulí

Na cca 5 krajíců chleba

  • 500 g květáku
  • 150 g sýra typu žervé (bez příchuti)
  • 1 jarní cibulka
  • lžička plocholisté petržele
  • rovná lžička kurkumy
  • pepř a sůl
  • sekaná petrželka a nakládaná červená cibule na ozdobu

Nakládaná cibule

  • 1 červená cibule
  • 100 g cukru krystal
  • 0,4 l vody
  • 0,1 l 8% octa

Květák očistíme, rozebereme na růžičky a povaříme v mírně osolené vodě do konzistence na skus (cca 10 minut). Uvařený květák necháme zcela vychladnout. Zchladlý nasekáme nožem na hrubší kousky, přidáme najemno nasekanou cibuli, petrželku, kurkumu a žervé, osolíme a opepříme podle chuti a vše důkladně promícháme. Pomazánku dáme vychladit do ledničky.

Cibuli si připravíme den předem. Oloupeme ji a nakrájíme na slabá kolečka, která překrojíme napůl. Marinujeme přes noc v láku z vody, cukru a octa.

Pomazánku mažeme na čerstvý chléb, zdobíme naloženou cibulí a sypeme sekanou petrželkou.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.