Polévka z pečeného květáku

Suroviny

  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 280 g květáku
  • 100 g brambor
  • 100 g smetany ke šlehání (33 %)
  • 60 g čerstvého pórku
  • 60 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 1 menší mrkev
  • ½ lžičky sladké papriky
  • mletý muškátový květ
  • citronová šťáva, pepř a sůl na ochucení

Květák rozebereme na menší růžičky, propláchneme, necháme okapat a pak dáme spolu s oloupaným česnekem (vcelku) na plech. Zakápneme olivovým olejem, poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Pečeme při 200 °C cca 30 minut. Očistíme zbylou zeleninu. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo s trochou oleje, přidáme mrkev a brambory a opékáme. Po chvíli přidáme pórek a zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme opečený květák s česnekem a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a špetkou muškátového květu. Jemníme smetanou.

Jsme největší poskytovatel firemního stravování v Česku

Spoléhají na nás kapitáni českého průmyslu, stejně jako organizátoři velkých sportovních a kulturních akcí, léčebné ústavy, ozbrojené složky, ale i malé regionální podniky vnímající důležitost kvalitního zaměstnaneckého stravování. www.aramark.cz

Cesta na talíř

Do našich restaurací nakupujeme právě dozrálé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů a pár hodin po sklizni připravujeme speciality podle receptur špičkových šéfkuchařů. Sezónní strava prospívá zdraví lidí i planety.

© 2023 ARAMARK, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.