Legendární klasika pro váš sváteční stůl!
6 porcí
Ztuhlou slaninu si nakrájíme na klínky a těmi dobře prošpikujeme hovězí maso. Maso zprudka opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyndáme, do kastrolu vložíme nakrájenou cibuli, kterou necháme zezlátnout.
Přidáme cukr, trochu zkaramelizujeme, přilijeme ocet a necháme odpařit. Hned poté přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a hořčici a krátce orestujeme. Na tento zeleninový základ vložíme opečené maso, přidáme koření, podlijeme vývarem a dáme do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi hodinu a půl a podle potřeby podléváme. Maso by mělo být ponořené asi do poloviny. Občas jej v troubě obrátíme.
Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Z výpeku vyndáme celá koření a vše propasírujeme přes jemný cedník nebo mixérem umixujeme dohladka. Přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vývarem. Dosolíme, přidáme máslo na zjemnění a podle potřeby můžeme dosladit nebo dokyselit citronovou šťávou.
Náš tip!
Zkuste k zeleninovému základu přidat jeden oloupaný citron, nakrájený na plátky. Před mixováním jej ale vyjměte a do omáčky přidejte z půlky citronu nastrouhanou kůru.
Aramark vám představuje sezónní lokální suroviny a jejich původ. Celoroční projekt probíhá nejen na internetu, ale i v našich restauracích po celé České republice.