Legendární klasika pro váš sváteční stůl!
6 porcí
Ztuhlou slaninu si nakrájíme na klínky a těmi dobře prošpikujeme hovězí maso. Maso zprudka opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyndáme, do kastrolu vložíme nakrájenou cibuli, kterou necháme zezlátnout.
Přidáme cukr, trochu zkaramelizujeme, přilijeme ocet a necháme odpařit. Hned poté přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a hořčici a krátce orestujeme. Na tento zeleninový základ vložíme opečené maso, přidáme koření, podlijeme vývarem a dáme do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi hodinu a půl a podle potřeby podléváme. Maso by mělo být ponořené asi do poloviny. Občas jej v troubě obrátíme.
Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Z výpeku vyndáme celá koření a vše propasírujeme přes jemný cedník nebo mixérem umixujeme dohladka. Přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vývarem. Dosolíme, přidáme máslo na zjemnění a podle potřeby můžeme dosladit nebo dokyselit citronovou šťávou.
Náš tip!
Zkuste k zeleninovému základu přidat jeden oloupaný citron, nakrájený na plátky. Před mixováním jej ale vyjměte a do omáčky přidejte z půlky citronu nastrouhanou kůru.
Spoléhají na nás kapitáni českého průmyslu, stejně jako organizátoři velkých sportovních a kulturních akcí, léčebné ústavy, ozbrojené složky, ale i malé regionální podniky vnímající důležitost kvalitního zaměstnaneckého stravování. www.aramark.cz
Do našich restaurací nakupujeme právě dozrálé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů a pár hodin po sklizni připravujeme speciality podle receptur špičkových šéfkuchařů. Sezónní strava prospívá zdraví lidí i planety.