Sváteční svíčková na smetaně

6 porcí

  • 1,2 kg hovězí zadní, ideálně váleček falešné svíčkové
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 ks větší cibule
  • 50 ml oleje
  • 80 g cukru krystal
  • 2 lžíce octa
  • 300 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • nové koření, celý pepř, bobkový list tymián, sůl

Ztuhlou slaninu si nakrájíme na klínky a těmi dobře prošpikujeme hovězí maso. Maso zprudka opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyndáme, do kastrolu vložíme nakrájenou cibuli, kterou necháme zezlátnout.

Přidáme cukr, trochu zkaramelizujeme, přilijeme ocet a necháme odpařit. Hned poté přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a hořčici a krátce orestujeme. Na tento zeleninový základ vložíme opečené maso, přidáme koření, podlijeme vývarem a dáme do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi hodinu a půl a podle potřeby podléváme. Maso by mělo být ponořené asi do poloviny. Občas jej v troubě obrátíme.

Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Z výpeku vyndáme celá koření a vše propasírujeme přes jemný cedník nebo mixérem umixujeme dohladka. Přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vývarem. Dosolíme, přidáme máslo na zjemnění a podle potřeby můžeme dosladit nebo dokyselit citronovou šťávou.

Náš tip!
Zkuste k zeleninovému základu přidat jeden oloupaný citron, nakrájený na plátky. Před mixováním jej ale vyjměte a do omáčky přidejte z půlky citronu nastrouhanou kůru.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.