Mrkvový krém se zázvorem

4 porce

  • 600 g mrkve
  • 100 g šalotky
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 50 g olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • pepř bílý mletý
  • cukr krystal
  • sůl

Na rozpáleném olivovém oleji nejprve orestujte na menší kousky nakrájenou oloupanou mrkev spolu s najemno nasekanou šalotkou a poté zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete, přidejte oloupaný na malé kousky nakrájený zázvor a případně lehce doslaďte cukrem. Polévku vařte do změknutí mrkve a poté důkladně rozmixujte, aby vznikl krém. Na závěr zjemněte smetanou a už jen krátce povařte.

Náš tip

Jako dekoraci do polévky můžete použít část zázvoru nakrájeného na jemné nudličky krátce orestovaného na oleji nebo nasucho opražená dýňová semínka.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.