Nadúroda letní zeleniny? Zavařte ji v pikantním nálevu

Byla by škoda letní nadúrodu neschovat na lepší časy. Zatímco zralá rajčátka můžete zpracovat třeba na domácí kečup nebo pikantní chutney, tvrdší zelenina jako papriky, mrkev, zelí nebo cukety se hodí na nakládání do octového nálevu a poté jako pikantní příloha třeba k pečeným nebo grilovaným masům. Stejně můžete naložit ale třeba i červenou cibuli nebo ředkvičky, které se v octovém nálevu rychle rozleží, získají krásnou růžovou barvu, ztratí část své štiplavosti a skvěle dekorují výrobky studené kuchyně.

Když se řekne nakládaná zelenina, tak ale k české kuchyni neodmyslitelně patří nakládané okurky. O rozvoj tradice nakládání okurek se zasloužili již v šestnáctém století opaté znojemského kláštera. Do původní receptury, kdy se okurky nechávaly kysat v hliněných nádobách, se přidávaly třeba třešňové listy. Dříve to bývalo jídlo chudých, protože polní okurky bývaly hořké. Lidé se proto snažili jejich původní chuť přebít kořením. A proto se do nich začal například přidávat kopr.

Až v 19. století se objevil sladkokyselý nálev, jak jej známe dnes a nakládané okurky se díky němu staly populární i na rakouském císařském dvoře. Nakládané okurky mají ale kromě skvělé chuti také řadu zdravotních benefitů.

Nakládané okurky, stejně jako ty čerstvé, obsahují až 95 % vody a mají tak velmi nízkou kalorickou hodnotu. Tudíž si jich i při redukční dietě můžete dopřát značné množství. Obsahují také vitamín F, který napomáhá spalování tuků a přímo tak podporuje hubnutí.

Vysoký obsah vody a zároveň vlákniny prospívá trávicímu traktu, snižuje možnost vzniku zácpy, podporuje imunitu i produkci některých hormonů. Pravidelná konzumace kyselých okurek také udržuje v rovnováze kvasinkovou mikroflóru.

Babské rady, dát si na ranní kocovinu pár nakládaných okurek, mají hluboký vědecký základ. Kyselé okurky podporují vyživování probiotických bakterií v našich střevech, které prostřednictvím spojení střevního mikrobiomu s nervovou soustavou snižují produkci stresového hormonu kortizolu. Pojídání nakládaných okurek vám tak doopravdy dokáže účinně zlepšit náladu.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.