Co jste o cuketě nejspíš nevěděli

Cuketa náleží do jedné velké rodiny společně s dýní a patizony. Je to úžasná letní zelenina, která vyniká hlavně bleskovou a snadnou úpravou.

Nemusí se nijak složitě loupat ani připravovat a je velmi rychle hotová. Má velmi jemnou a příjemně nasládlou chuť. Zároveň na sebe snadno váže nové chutě a vůně, takže v kuchyni má široké uplatnění.

Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp, protože zejména mladá cuketa výtečně chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů.

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, díky čemuž blahodárně působí na náš zrak, posiluje svaly a srdce, odbourává stres, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při dně a cukrovce. Kromě vitamínů A, B a C obsahuje ještě karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Nejdelší vypěstovaná cuketa na světě měřila 2,52 metru. Vypěstoval ji Ital Giovanni Batista Scozzafava v Niagara Falls v kanadském Ontariu. Změřena byla 28. srpna 2014 a rekord je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.