Vepřové výpečky s dušenou kapustou

4 porce

  • 600 g vepřového boku
  • 600 g kapusty
  • 2 středně velké červené cibule 
  • 1 větší žlutá cibule 
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • ocet
  • bobkový list
  • nové koření
  • cukr

Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou.

V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem,  podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme. Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání dodusíme, dokud vše není měkké.

Marinovaná cibule

Na lák potřebujeme 1,8 l vody, 0,5 kg cukru, 3 ks bobkového listu, 4 ks nového koření a 0,55 l octa. Vše provaříme, vložíme nakrájenou cibuli, opět pár minut provaříme a necháme zchladnout. 

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.