Jahody a jejich vliv na naše zdraví

Čerstvé letní jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jahody obsahují vysoký podíl vody, poměrně malé množství sacharidů (cca 8 g ve 100 g) a minimální množství bílkovin a tuků a díky tomu patří tak mezi ovoce s nízkou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem. Navíc, čtvrtinu obsažených sacharidů tvoří vláknina, a to jak rozpustná, tak i nerozpustná. Vláknina je důležitá pro výživu přátelských bakterií v našich střevech a díky tomu i pro naše dobré zdraví – fyzické i psychické.

Jahody jsou dobrým zdrojem vitaminu C, manganu, folátu a draslíku. Obsahují také malá množství několika dalších vitamínů a minerálů (železa, mědi, hořčíku, fosforu a vitamínů B6, K a E).

Jahody obsahují vysoké množství prospěšných rostlinných sloučenin a antioxidantů, jako je pelargonidin, kyselina ellagová, ellagitaniny a prokyanidiny. Tyto rostlinné sloučeniny jsou spojeny s celou řadou zdravotních výhod – především se zdravím našeho kardiovaskulárního systému, mají antibakteriální působení a jsou prevencí zácpy, diabetu, mrtvice a onkologických onemocnění.

Jahody jsou obvykle dobře snášeny, ale alergie je poměrně častá – zejména u malých dětí. Mezi běžné příznaky patří svědění nebo brnění v ústech, kopřivka, bolesti hlavy a otoky rtů, obličeje, jazyka nebo hrdla, stejně jako problémy s dýcháním v závažných případech. Jahody jsou i zdrojem goitrogenů, které mohou negativně ovlivňovat funkci štítné žlázy u lidí (ale pouze těm, kteří onemocněním štítné žlázy již trpí).

Jahody do našeho pestrého stravování prostě patří. Ale především takové, které pocházejí z lokální produkce a jsou sklízeny ve své nejvyšší zralosti, kdy obsahují nejvíce zdraví prospěšných živin.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.