Jahodový Eton mess – senzační letní dezert

Trendy dezert, který zvládnete připravit raz dva.

Suroviny

  • 500 g jahod
  • 3 vaječné bílky
  • 180 g cukru krupice
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

Současným trendem v restauracích je vytváření ,,neperfektních“ dezertů. Tedy ne pravidelné tvary, ale v podstatě takový sladký nepořádek na talíři. Textury a sladké suroviny různých velikostí a tvarů, skládané naoko ledabyle. Jedním z výborných příkladů trendy dezertu je v Anglii oblíbený jahodový letní dezert Eton mess, který má svůj název podle staré anglické Eton College a tradičně se podává po tamním kriketovém zápasu. Připravit si ho není vůbec složité a výsledek je dokonalý.

Postup

1) Sněhové pusinky, připravené z bílků, citronové kůry, šťávy a cukru nalámeme na větší kousky.

2) Ušleháme tuhou šlehačku. Čerstvé jahody rozdělíme na dvě poloviny, polovinu rozmixujeme na protlak a zlehka vmícháme do ušlehané šlehačky. Druhou polovinu jahod si nakrájíme na menší kousky a prosladíme. Doporučujeme přidat ještě trochu nastrouhané limetkové kůry a najemno nasekaný stonek citronové trávy. Vše promícháme se lžící jahodového protlaku.

3) Šlehačkovo-jahodovou hmotu lžící nebo cukrářským sáčkem dáme dle fantazie na talíř, doplníme různě velkými zlomky sněhových pusinek a přidáme jahodovou směs. „Mess“ znamená v angličtině „nepořádek“, takže fantazii v servírování se meze nekladou. Směs můžete samozřejmě i vrstvit na sebe v širších skleničkách.

4) Perfektně vychlazený, se sklenicí domácí limonády, je Eton mess tím nejlepším letním dezertem.

Jsme největší poskytovatel firemního stravování v Česku

Spoléhají na nás kapitáni českého průmyslu, stejně jako organizátoři velkých sportovních a kulturních akcí, léčebné ústavy, ozbrojené složky, ale i malé regionální podniky vnímající důležitost kvalitního zaměstnaneckého stravování. www.aramark.cz

Cesta na talíř

Do našich restaurací nakupujeme právě dozrálé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů a pár hodin po sklizni připravujeme speciality podle receptur špičkových šéfkuchařů. Sezónní strava prospívá zdraví lidí i planety.

© 2024 ARAMARK, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.