Jahodový Eton mess – senzační letní dezert

Trendy dezert, který zvládnete připravit raz dva.

Suroviny

  • 500 g jahod
  • 3 vaječné bílky
  • 180 g cukru krupice
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

Současným trendem v restauracích je vytváření ,,neperfektních“ dezertů. Tedy ne pravidelné tvary, ale v podstatě takový sladký nepořádek na talíři. Textury a sladké suroviny různých velikostí a tvarů, skládané naoko ledabyle. Jedním z výborných příkladů trendy dezertu je v Anglii oblíbený jahodový letní dezert Eton mess, který má svůj název podle staré anglické Eton College a tradičně se podává po tamním kriketovém zápasu. Připravit si ho není vůbec složité a výsledek je dokonalý.

Postup

1) Sněhové pusinky, připravené z bílků, citronové kůry, šťávy a cukru nalámeme na větší kousky.

2) Ušleháme tuhou šlehačku. Čerstvé jahody rozdělíme na dvě poloviny, polovinu rozmixujeme na protlak a zlehka vmícháme do ušlehané šlehačky. Druhou polovinu jahod si nakrájíme na menší kousky a prosladíme. Doporučujeme přidat ještě trochu nastrouhané limetkové kůry a najemno nasekaný stonek citronové trávy. Vše promícháme se lžící jahodového protlaku.

3) Šlehačkovo-jahodovou hmotu lžící nebo cukrářským sáčkem dáme dle fantazie na talíř, doplníme různě velkými zlomky sněhových pusinek a přidáme jahodovou směs. „Mess“ znamená v angličtině „nepořádek“, takže fantazii v servírování se meze nekladou. Směs můžete samozřejmě i vrstvit na sebe v širších skleničkách.

4) Perfektně vychlazený, se sklenicí domácí limonády, je Eton mess tím nejlepším letním dezertem.

Cesta na talíř

Aramark vám představuje sezónní lokální suroviny a jejich původ. Celoroční projekt probíhá nejen na internetu, ale i v našich restauracích po celé České republice.

© 2023 ARAMARK, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.