Rybí filet s kedlubnovým ragú a baby brambory

4 porce

  • 600 g filetu z bílé ryby (treska, halibut, candát)
  • 200 g kedlubna (4 menší kusy)
  • 600 g brambory
  • 1dcl smetany na vaření
  • 1 dlc bílého vína
  • 2  lžíce čerstvě sekaného kopru
  • 1 celá mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • ½ cibule
  • hrst pažitky na ozdobu
  • sůl a pepř

1) Brambory oloupeme a dáme vařit v osolené vodě a vaříme do měkka. Zbylé kosti z filetu vytáhneme pinzetou. Maso osolíme a opepříme.

2) Takto připravený filet dáme na rozpálenou pánev. Pokud máme filet s kůží, tak ji nařízneme a jako první opékáme stranu s kůží. Maso lehce přimáčkneme a pečeme přibližně 4 minuty z jedné strany. Poté filet otočíme a dopečeme z druhé strany. Maso můžeme také polít rozpuštěným máslem.

3) Mrkev a kedlubnu očistíme a nakrájíme nebo nastrouháme na hranolky. Přidáme na pánev k cibuli a česneku a lehce opečeme. Zelenina by nám měla změknout.

4) Následně zalijeme bílím vínem a provaříme přibližně 5 minut. Přidáme smetanu a omáčku zredukujeme. Osolíme opepříme a na závěr přidáme kopr a můžeme podávat. 

5) Uvařené brambory prohodíme v nasekané pažitce.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.