Vydatná zelňačka z hlávkového zelí

4 porce

  • 4 lžíce domácího sádla
  • 2 menší cibule
  • 1 menší hlávku bílého zelí
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • čerstvý libeček
  • 2 nožičky libovější moravské klobásy
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 80 g hladké mouky
  • bobkový list
  • nové koření
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce sádla, na kterém orestujeme cibuli do světle zlaté barvy. Přisypeme vrchovatou lžičku drceného kmínu a necháme rozvonět. Zasypeme moukou a opražíme dozlatova. Přilijeme vývar. Přidáme bobkový list a nové koření.

Bílé zelí si nakrájíme na drobné nudličky. Vložíme do polévkového základu společně s nastrouhanou mrkví a vaříme do změknutí. Brambory si nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť do měkka. Klobásu nakrájíme na půlkolečka, orestujeme na pánvi na lžíci sádla a přidáme do vařící se polévky.

Do změklého zelí přidáme uvařené brambory, přilijeme smetanu a krátce provaříme. Osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce octa a lžíci cukru. Sekanou libečkovou nať přidáme do hotové polévky, a ještě krátce zavaříme.

Do hotové polévky můžeme při podávání přidat kostičky opečeného chleba na troše sádla nebo lžíci kysané smetany.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.