Vydatná zelňačka z hlávkového zelí

Máme pro vás recept na vydatnou polévku z hlávkového zelí.

Suroviny

4 porce

  • 4 lžíce domácího sádla
  • 2 menší cibule
  • 1 menší hlávku bílého zelí
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • čerstvý libeček
  • 2 nožičky libovější moravské klobásy
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 80 g hladké mouky
  • bobkový list
  • nové koření
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce sádla, na kterém orestujeme cibuli do světle zlaté barvy. Přisypeme vrchovatou lžičku drceného kmínu a necháme rozvonět. Zasypeme moukou a opražíme dozlatova. Přilijeme vývar. Přidáme bobkový list a nové koření.

Bílé zelí si nakrájíme na drobné nudličky. Vložíme do polévkového základu společně s nastrouhanou mrkví a vaříme do změknutí. Brambory si nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť do měkka. Klobásu nakrájíme na půlkolečka, orestujeme na pánvi na lžíci sádla a přidáme do vařící se polévky.

Do změklého zelí přidáme uvařené brambory, přilijeme smetanu a krátce provaříme. Osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce octa a lžíci cukru. Sekanou libečkovou nať přidáme do hotové polévky, a ještě krátce zavaříme.

Do hotové polévky můžeme při podávání přidat kostičky opečeného chleba na troše sádla nebo lžíci kysané smetany.

Jsme největší poskytovatel firemního stravování v Česku

Spoléhají na nás kapitáni českého průmyslu, stejně jako organizátoři velkých sportovních a kulturních akcí, léčebné ústavy, ozbrojené složky, ale i malé regionální podniky vnímající důležitost kvalitního zaměstnaneckého stravování. www.aramark.cz

Cesta na talíř

Do našich restaurací nakupujeme právě dozrálé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů a pár hodin po sklizni připravujeme speciality podle receptur špičkových šéfkuchařů. Sezónní strava prospívá zdraví lidí i planety.

© 2023 ARAMARK, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.