Rychlé domácí kimchi

Kimchi je korejské národní jídlo. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny. Tradičně se připravuje z čínského zelí, použít ale můžete i velmi mladé hlávkové zelí, případně mladou zelenou kapustu.

  • 1 hlávku zelí
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 bílou cibuli
  • 1 větší mrkev
  • 5 lžiček soli bez jódu
  • 2 lžičky sušených chilli vloček
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžičky rybí omáčky
  • 1 lžička sezamových semínek

Hlávku zelí podélně rozkrojíme, oddělíme listy a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí necháme nejméně dvě hodiny, ale klidně i přes noc, odležet. Poté zelí dobře propláchneme studenou vodou, aby se zbavilo přebytečné soli. Při ochutnání by ale mělo stále zůstat příjemně slané.

Chilli vločky, česnek, cukr a rybí omáčku si smícháme s trochu vody. Přidáme sezamová semínka a vytvoříme si zálivku zelí. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, mrkev na drobné nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Bílou cibuli nakrájíme na slabá půlkolečka. vše smícháme se zelím, zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Směsí naplníme uzavíratelné sklenice a dáme do chladu do lednice odležet.

Kimchi salát můžeme konzumovat prakticky okamžitě, ale v chladu vydrží klidně i měsíc, zelenina bude postupně prokvášet. Můžeme jej použít jako vynikající zdravou přílohu. i jako základ asijských polévek, nebo třeba k přípravě tradičního korejského pokrmu bibimbap. Skvěle chutná i s klasickým pečeným bůčkem.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.