Vitamínový salát z červeného zelí

Suroviny na 6 porcí

  • 500 g čerstvého červeného zelí
  • 2 menší vařené červené řepy
  • 100 g červených jablek
  • šťáva z jednoho citronu
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g cukru krystal
  • bílý pepř
  • lžička worcesterové omáčky
  • polévková lžíce olivového oleje
  • čerstvý tymián
  • sůl

Červené zelí zbavíme tuhého košťálu a nakrájíme si jej na co nejjemnější nudličky. Prosolíme a pomačkáme, aby zkřehlo.

Vařenou červenou řepu si nakrájíme také na drobné nudličky, přidáme k zelí. Nasekáme si lístky tymiánu a přidáme do salátového základu. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabší měsíčky. Přidáme k zelenině.

Na horkou pánev dáme opéct nahrubo sekané vlašské ořechy. Když se ořechy rozvoní, zasypeme je polovinou cukru a necháme jej zkaramelizovat.

Z citrónové šťávy, zbylého cukru, pepře, olivového oleje a worcesterové omáčky si vyšleháme metličkou zálivku.

Vše zlehka promícháme a vrstvíme na talíř. Posypeme zkaramelizovanými ořechy a dozdobíme snítkami tymiánu.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.