Tvarohové knedlíky s jahodami a zakysanou smetanou

4–5 porcí

  • 750 g měkkého polotučného tvarohu
  • 700 g čerstvých jahod
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 25 g mleté skořice
  • 300 ml vody
  • 2 vejce
  • vrchovatá kávová lžička škrobu (Solamyl, Naturamyl)
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl
  • čerstvá máta na ozdobu

Tvaroh smícháme s moukou, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme měkké a poddajné těsto. Necháme krátce odpočinout.

Z těsta tvoříme knedlíčky zhruba o velikosti golfového míčku, které pomalu vaříme v mírně osolené vodě asi 8 až 10 minut.

V hrnci svaříme vodu s cukrem a citronovou šťávou, zahustíme škrobem rozpuštěným v troše vody, přidáme překrájené očištěné jahody a krátce provaříme.

Na talíř nalijeme jahodovou omáčku, na ni naskládáme tvarohové knedlíčky, posypeme moučkovým cukrem se skořicí, polijeme rozpuštěným máslem a dozdobíme kysanou smetanou a lístkem máty.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.