4 porce
Zelená omáčka z tahini
Květák omyjeme a ponecháme spodní zelené listy. Po upečení jsou křupavé a mají skvělou chuť. Ve vroucí osolené vodě vaříme celý květák hlávkou dolů cca 6-10 minut. Květák vyndáme a necháme odkapat a vychladnout. Povolené máslo na pokojovou teplotu smícháme s olejem, tymiánem, citronovou kůrou, solí a pepřem. Hlávku květáku potřeme máslem a dáme péct do trouby na 170 °C 2 hodiny nebo grilujeme do té doby, dokud květák není měkký a nemá zlatavou barvu. Během pečení květák pětkrát nebo šestkrát potřete směsí oleje a másla. Květák nechte 5 minut vychladnout, potom nakrájejte na čtvrtky (nebo roztrhejte rukama) a podávejte s tahini omáčkou.
Sezamovou pastu tahini, petrželku a česnek dejte do nádoby a mixujte zhruba minutu, dokud nevznikne zelená pasta. Přidejte 80 ml vody, citronovou šťávu, špetku soli a pokračujte v mixování až do podoby hladké zelené omáčky.
Aramark vám představuje sezónní lokální suroviny a jejich původ. Celoroční projekt probíhá nejen na internetu, ale i v našich restauracích po celé České republice.