Bezmasý tatarák z pečené červené řepy

4 porce

  • 500 g červené řepy
  • 60 g cukru krupice
  • 1 celá skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • pár proužků pomerančové kůry
  • 2 jarní cibulky
  • lžička dobré hrubozrnné hořčice
  • 1 limetka
  • čerstvě mletý pepř
  • pár listů dubového salátu
  • 2 menší pomeranče
  • 100 g majonézy
  • 80 g vlašských ořechů
  • lžíce medu
  • sůl

1) V půl šálku vody si rozpustíme cukr, špetku soli, přidáme pomerančovou kůru a koření. 5 minut povaříme. Červenou řepu oloupeme, dáme do malého pekáčku, přelijeme svařeným nálevem a upečeme asi 30 minut doměkka. Necháme zchladnout a poté nastrouháme nahrubo.

2) V misce smícháme hořčici, šťávu z limetky a najemno nasekanou jarní cibulku. Přidáme řepu, opepříme a případně dosolíme. Vše řádně promícháme a necháme v chladu odležet.

3) Majonézu smícháme s trochu limetové šťávy a kůrou z půlky limetky a dáme vychladit.

4) Oloupané pomeranče nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky, lehce je pocukrujeme a zprudka opékáme na pánvi, až nám zkaramelizují.

5) Vlašské ořechy přesekáme, nasucho opečeme na pánvi, poté přidáme med a lehce osolíme. Necháme chvilku zkaramelizovat.

6) Na listy dubového salátu kulatým tvořítkem nebo lžící přendáme porce vyhlazeného tataráku z řepy, přidáme několik plátků zkaramelizovaných pomerančů, lžičku limetkové majonézy a nakonec zasypeme sekanými zkaramelizovanými ořechy. Podáváme s bílou opečenou bagetkou a suchým bílým vínem.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.