Klasika, která nikdy neomrzí.
4 porce
Omáčka
1) Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík nebo folii, osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice.
2) Na plátek naskládáme asi 10 g špeku nebo slaniny (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje nebo špekáčku (špalíček), čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky – do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.
3) Pokračujeme omáčkou. V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda.
4) Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek nebo slaninu, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda.
5) Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
6) Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem a precedíme ji přes síto na ptáčky.
7) Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem Podáváme s rýží.
Spoléhají na nás kapitáni českého průmyslu, stejně jako organizátoři velkých sportovních a kulturních akcí, léčebné ústavy, ozbrojené složky, ale i malé regionální podniky vnímající důležitost kvalitního zaměstnaneckého stravování. www.aramark.cz
Do našich restaurací nakupujeme právě dozrálé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů a pár hodin po sklizni připravujeme speciality podle receptur špičkových šéfkuchařů. Sezónní strava prospívá zdraví lidí i planety.