Proč se vyplatí zařadit celer do jídelníčku

Lahodná vůně a jemná chuť celeru dokáže zpestřit každé jídlo. V syrovém stavu ho můžete zkombinovat s ovocem – například s jablky. Vykouzlit z něj lze i lahodný polévkový krém či pomazánku. Víte ale, že tato kořenová zelenina je také mimořádně zdravá?

Celer je zásobárnou mnoha důležitých látek jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo či zinek. Obsahuje také spoustu vitamínů, zejména B1-tiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxin, a dále vitamíny C, E a K.

Dokáže účinně tlumit zažívací potíže. Dezinfikuje sliznice v ústech a nosohltanu, má antibakteriální účinky na ledviny, posiluje nervy a mozek, pomáhá regulovat hmotnost, ovlivňuje zdraví kostí, snižuje bolesti při artritidě a rovněž má i protinádorové účinky. Šťáva z celeru také účinně chrání ledviny i žlučník před tvorbou kamenů.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.