Lahodná vůně a jemná chuť celeru dokáže zpestřit každé jídlo. V syrovém stavu ho můžete zkombinovat s ovocem – například s jablky. Vykouzlit z něj lze i lahodný polévkový krém či pomazánku. Víte ale, že tato kořenová zelenina je také mimořádně zdravá?

Celer je zásobárnou mnoha důležitých látek jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo či zinek. Obsahuje také spoustů vitamínů, zejména B1-tiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxin, a dále vitamíny C, E a K.

Dokáže účinně tlumit zažívací potíže. Dezinfikuje sliznice v ústech a nosohltanu, má antibakteriální účinky na ledviny, posiluje nervy a mozek, pomáhá regulovat hmotnost, ovlivňuje zdraví kostí, snižuje bolesti při artritidě a rovněž má i protinádorové účinky. Šťáva z celeru také účinně chrání ledviny i žlučník před tvorbou kamenů.