Zdravotní benefity konzumace hrášku

Hrášek je součástí lidské stravy již stovky let a je konzumován po celém světě. Je zdrojem komplexních sacharidů, proto je spolu s mladou kukuřicí či dýní zařazován mezi škrobnatou zeleninu. Kromě sacharidů je hrášek dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů C a B, hořčíku, draslíku, vápníku, saponinů a vydatným zdrojem vlákniny. 

Zelený hrášek má vysokou koncentraci vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších rostlinných sloučenin, díky nimž nám poskytuje celou řadu zdravotních benefitů. Karotenoidy lutein a zeaxanthin pomáhají chránit oči před chronickými chorobami. Kumestrol působí preventivně proti rakovině žaludku a vysoký obsah vlákniny podporuje správnou funkci našeho trávení tím, že udržuje dobrou střevní peristaltiku a vyživuje zdravé střevní bakterie.

Hrášek je nabitý antioxidanty (vitamín C, vitamín E, zinek, katechin a epikatechin) a protizánětlivými látkami (vitamíny skupiny B, kyselina ferulová, kyselina kávová), které pomáhají posilovat správné fungování našeho imunitního systému. Hrášek patří i do skupiny potravin, které pomáhají regulovat hladinu krevního cukru a působí tak preventivně proti vzniku diabetu II,typu – díky svému vysokému obsahu bílkovin a vlákniny, které zpomalují trávení a vstřebávání obsažených škrobů. Dostatek vlákniny v naší stravě působí i na udržování zdravé hladiny cholesterolu a díky tomu je prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Zelený hrášek je prostě nabitý zdraví prospěšnými živinami. Chceme-li jich v hrášku uchovat co nejvíce, napaříme jej po krátkou dobu v malém množství tekutiny, zchladíme a přidáme koření.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.