Vaření bez odpadu. Osvojte si principy zero waste v kuchyni

Přechod na zero waste životní styl může začít právě ve vaší kuchyni. S trochou plánování, kreativity a pár jednoduchými triky můžete významně snížit množství odpadu, které při vaření produkujete. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Nakupování s rozmyslem

Cesta k zero waste kuchyni začíná už v obchodě. Zaměřte se na nákup potravin bez zbytečných obalů. Používejte vlastní látkové tašky a sáčky na ovoce, zeleninu, pečivo i sypké potraviny. Zkuste nakupovat v bezobalových obchodech, kde si můžete zboží navážit do vlastních nádob. Vybírejte lokální a sezónní produkty, abyste podpořili místní ekonomiku a snížili uhlíkovou stopu spojenou s dopravou.

Při nákupu se zamyslete, zda opravdu potřebujete každou ingredienci. Plánujte dopředu a nakupujte jen to, co skutečně zvládnete zkonzumovat. Nenechte se zlákat slevami na větší balení, pokud víte, že potraviny nestihnete využít. Pamatujte, že i zdánlivě výhodný nákup se promění v odpad a vyplýtvané peníze, pokud jídlo nakonec vyhodíte.

Skladování potravin

Správné skladování potravin je klíčem k minimalizaci odpadu. Používejte vzduchově neprodyšné skleněné nádoby, do kterých můžete ukládat zbytky jídel, ovoce, zeleninu i otevřená balení potravin. Sklo je zdravější alternativou k plastům a snadno se udržuje čisté. Na uskladnění bylinek či natě jsou skvělé zavařovací sklenice, kde vydrží déle čerstvé.

Ovoce a zeleninu neskladujte společně v jedné míse. Některé druhy produkují ethylen, který urychluje zrání a může vést k předčasnému hnití. Jablka, hrušky, broskve či rajčata proto ukládejte odděleně. Brambory, cibuli a česnek zase uchovávejte na chladném, tmavém a suchém místě, ideálně v prodyšném pytlíku či bedýnce.

Do posledního kousku

Vaření v duchu zero waste vyžaduje trochu kreativity a improvizace. Naučte se využít suroviny do posledního kousku. Pokud vám po vaření zbyde půlka cibule či mrkve, nesměřujte je hned do koše. Schovejte si je do skleněné nádoby a použijte je další den do polévky, omáčky či salátu.

Ze slupek z mrkve, natě z řapíkatého celeru či odřezků z hub můžete uvařit skvělý zeleninový vývar. Slupky z cibule zase skvěle poslouží k obarvení vývaru nebo rýže do zlatova. Ani tvrdý chléb nemusí přijít nazmar – nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky obohatí gratinované pokrmy, přidá křupavost do salátů či zpestří sypkou směs na obalování masa nebo zeleniny.

Kompostování zbytků

I při nejlepší snaze se občas nějaký ten odpad v kuchyni objeví. Zbytky z ovoce, zeleniny, čajové sáčky, kávovou sedlinu a skořápky od vajec ale nemusíte vyhazovat do směsného odpadu. Pořiďte si kompostér, kam můžete tyto zbytky ukládat. Pokud máte zahrádku, využijete výsledný kompost jako kvalitní hnojivo. Ve městě se zase můžete zapojit do komunitního kompostování, kde se o zpracování bioodpadu postará někdo jiný.

Sdílejte, vyměňujte, darujte

Zero waste přístup znamená i sdílení a výměnu. Máte doma kuchyňské vybavení, které nevyužíváte? Nebo přebytky jídla, o nichž víte, že už je nestihnete včas zkonzumovat? Nabídněte to přátelům či sousedům. Stejně tak se nebojte požádat o pomoc, když něco potřebujete vy. Upečte sousedům koláč výměnou za vypůjčení odšťavňovače nebo uspořádejte večeři po vzoru „co dům dal“ a společně využijte suroviny, které už každý doma měl.

Zachraňte nedokonalou zeleninu

Pokřivená mrkev, která vypadá jako z hůlka zlé čarodějnice, nebo dvojčata siamských paprik srostlých k sobě. To je jen malá ochutnávka „nedokonalé“ zeleniny, kterou ve velkých supermarketech jen těžko prodají, a proto ji od farmářů ani neodebírají. Je škoda, aby ji pak farmáři museli zaorávat nebo vyhazovat, když už jednou vyrostla. Chutná a je výživná úplně stejně jako její vizuálně dokonalí příbuzní. Mnoho farmářů už dnes nabízí bedýnky plné této zachráněné zeleniny. Poohlédněte se po této možnosti a využijte ji při vaření. Nejenže ušetříte, ale navíc podpoříte snahu o snížení plýtvání potravinami. Stejně tak to v Aramarku v rámci Cesty na talíř děláme i my.

Nakládání, kvašení, fermentování

Naložené okurky, kimchi, květák v pálivém nálevu nebo kvašené zelí. To všechno jsou příklady, jak efektivně naložit se sezonními přebytky zeleniny. Nakládáním a fermentací prodloužíte trvanlivost zeleniny o týdny až měsíce a navíc získáte chutné a zdravé probiotické pochoutky. Nebojte se experimentovat s různým kořením a ingrediencemi. Výsledek vás mile překvapí.

Sdílejte své zkušenosti

Vaření v duchu zero waste není jen o snižování odpadu. Je to celkový přístup k životu, který staví na ohleduplnosti, udržitelnosti a respektu k jídlu a ke světu. Podělte se o své zkušenosti, tipy a recepty s přáteli a inspirujte je k tomu, aby se také pustili do vaření bez zbytečného odpadu. Společně můžeme vytvořit komunitu, která bude dál šířit myšlenky zero waste a přispívat k lepší budoucnosti naší planety.

Přechod k vaření bez odpadu je cesta plná objevování, experimentování a drobných změn. Nevyžaduje drastické řezy, ale spíš postupné budování nových návyků. Začněte s malými krůčky, které postupně povedou k významné proměně vašeho každodenního života.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.