Ředkvičky jsou pikantní vitamínová bomba pro vaše zdraví

Ředkvičky, křupavá zelenina s pikantní chutí, nejsou jen chutnou ozdobou talíře, ale skrývají i mnoho benefitů pro naše zdraví. Právě v těchto dnech je sklízíme na farmě v Polabí a ihned poté vám je servírujeme v restauracích Aramark. Proč se vyplatí zařadit ředkvičky do našeho jídelníčku?

Ředkvičky obsahují vysoké množství vitamínu C, důležitého antioxidantu pro posílení imunity a ochranu buněk. Dále jsou bohaté na vitamín K nezbytný pro srážlivost krve a zdraví kostí, vitamíny skupiny B a minerály jako draslík, hořčík a fosfor.

Vláknina obsažená v ředkvičkách podporuje trávení a peristaltiku střev, čímž pomáhá předcházet zácpě a podporuje zdraví střevní mikroflóry. Díky diuretickým vlastnostem ředkvičky podporují vylučování škodlivin z organismu a napomáhají tak detoxikaci organismu.

Ředkvičky obsahují také látky s protizánětlivými účinky, které mohou pomáhat zmírňovat zánětlivé procesy v organismu. Vitamín C a antioxidanty obsažené v ředkvičkách podporují zdraví pleti a chrání ji před poškozením volnými radikály.

Využití v kuchyni

Ředkvičky se hodí do syrové stravy, ať už do salátů, zeleninových příloh, dipů nebo jen tak na chroupání. Můžeme je ale také samozřejmě tepelně upravovat, dusit, grilovat, zapékat v troubě nebo přidávat do polévek a omáček. Ředkvičky dodají šmrnc i obyčejným pokrmům, jako jsou tvarohové pomazánky, vaječná jídla nebo sendviče. Z listů ředkviček pak můžeme připravit pesto, přidat je do salátů nebo uvařit jako špenát.

Při výběru ředkviček dávejte přednost pevným a nepoškozeným kusům s jasně červenou barvou. Ředkvičky skladujte v lednici v igelitovém sáčku maximálně 3-4 dny. Před konzumací je důkladně omyjte. Pro pikantnější chuť nechte ředkvičky marinovat v octovo-olejovém dresingu.

Sklízení našich ředkviček na farmě v Polabí. Foto © Aramark, Petra Železná
Sklízení našich ředkviček na farmě v Polabí. Foto © Aramark, Petra Železná
Sklízení našich ředkviček na farmě v Polabí. Foto © Aramark, Petra Železná
Sklízení našich ředkviček na farmě v Polabí. Foto © Aramark, Petra Železná
Sklízení našich ředkviček na farmě v Polabí. Foto © Aramark, Petra Železná
Sklízení našich ředkviček na farmě v Polabí. Foto © Aramark, Petra Železná
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.