Švestky jsou mimořádně prospěšné pro zdraví

Nenápadné a často podceňované švestky jsou extrémně výživné a jejich konzumace může přinášet celou řadu zdravotních benefitů, protože obsahují mnoho vitamínů a minerálů, vlákninu a antioxidanty, díky nimž mohou pomoci snížit riziko vzniku celé řady chronických onemocnění.

Tyto plody pozdního léta a podzimu pocházejí pravděpodobně z Kavkazu a na naše území se dostaly již v 5. století spolu se slovanskými kmeny. Nejlepší švestky na našem území jsou pěstovány v oblasti Vizovic a Železných hor.

Švestky se dělí na dvě základní skupiny – švestky pravé a pološvestky. Plody švestky pravé dozrávají v září a jsou tmavě fialové, protáhlé, s tuhou, oranžově žlutou dužinou. Plody pološvestky dozrávají již koncem srpna, nejsou tak protáhlé a jejich dužina je měkčí než dužina švestek. Obojí plody jsou ale lahodné a mnohostranně využitelné.

Jaké benefity přináší konzumace švestek?

Konzumace švestek usnadňuje vyprazdňování, a to především těm, kteří mívají problémy se zácpou. Je to dáno vysokým obsahem vlákniny a nestravitelného alkoholového cukru sorbitolu. Švestky jsou vydatným zdrojem polyfenolových antioxidantů, které mohou snížit zánět a tím i snížit riziko vzniku několika chronických onemocnění, včetně diabetu. Preventivní působení proti diabetu je způsobeno jak vysokým obsahem vlákniny a polyfenolů, tak i v potenciálu zvýšit hladiny adiponektinu, hormonu, který má roli v regulaci krevního cukru.

Konzumace švestek působí také preventivně v boji proti osteoporóze. Výzkum totiž naznačuje, že konzumace sušených švestek může zvýšit hladiny určitých hormonů, které se podílejí na tvorbě kostí. Švestky nás také potencionálně chrání před rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění díky vysokému obsahu vlákniny, draslíku a antioxidantů.

Zpracování švestek

Švestky mají obrovskou výhodu v tom, že je lze zpracovat a následně i konzumovat v mnoha různých podobách. Švestky můžeme konzumovat syrové, ale také je zamrazit či usušit. Vyrobit z nich můžeme marmeládu nebo povidla, šťávu či prášek. A asi nejoblíbenější formou švestek v našich zemích je jejich zkapalnění a destilace.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.