Jak skladovat a zpracovat kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina je v během zimních měsíců spolehlivou zásobárnou chuti a výživných látek. Při správném skladování dlouho vydrží a můžeme ji tak zpracovat nejrůznějšími způsoby.

V podzimních a zimních měsících se v kuchyni nejčastěji používá kořenová zelenina, která je chráněna slupkou před vysušováním a zvládne tak dlouhé skladování. Musí ale zůstat v chladu. Pokud máte větší sklep, je vhodné ji zapíchat do písku.

Kořenovou zeleninu můžeme skvěle zpracovat do polévek. Pokud budete dělat krémovou polévku z kořenové zeleniny jako je mrkev, celer, pastinák, kořen petržele nebo černý kořen, orestujte nejprve na másle s troškou oleje do zlatova. Zvýrazní se chuť a polévka bude mít více přírodní a mnohem sladší chuť.

Z kořenové zeleniny lze připravit výborné saláty. Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky. Můžete krátce blanšírovat ve vroucí vodě, přidat ořechy, citrónovou šťávu a promíchat solivovým olejem, majonézou nebo zakysanou smetanou. Fantazii se meze nekladou.

Pokud chcete zeleninu použít jako přílohu, stačí jen oloupat, nakrájet na velké měsíčky nebo plátky, pokapat olivovým olejem, osolit, dát na plech a upéct. Nebo ji nakrájejte na menší kostky a pomalu restujte na másle. K zelenině pak můžete klidně přidat i anglickou slaninu.

Kořenová zelenina se skvěle hodí i na přípravu pyré, jelikož má skvělé zahušťovací schopnosti. Stačí zalít zeleninovým či kuřecím vývarem nebo smetanou, povařit, vyvařit tekutinu, rozmixovat a propasírovat. Pokud zeleninu orestujete lehce do zlatova, pyré bude mít výraznější chuť.

Růžičkovou kapustu a kadeřávek můžete nechat po celou zimu v záhoně. Mráz jim nevadí, ale naopak prospívá – zesladnou a získají lepší chuť. Čerstvě sklizený kadeřávek otrhejte od dřevnatého stonku a pořádně opláchněte. Stačí 10 sekund povařit v osolené vodě, dát hned na přepuštěné máslo a osolit. Růžičkovou kapustu zbavte poškozených listů a košťál nařízněte do křížku. Povařte v osolené vodě do poloměkka a dejte do vody s ledem, aby zůstala krásně zelená, nebo rovnou do pánvičky se zpěněnou cibulkou a anglickou slaninou. Můžete rozebrat po lístcích, ze kterých připravíte salát za syrova.

Klasickou kapustu zbavte poškozených listů. Můžete ji rozebrat po listech, blanšírovat, zchladit ve vodě sledem, osušit, naplnit mletým masem, ochuceným pyré, zarolovat a zapéct.

Červenou a žlutou řepu je nejlepší neloupanou pokapat olejem, osolit, přidat tymián, zabalit do alobalu a upéct do měkka. Také ji můžete oloupat a připravit carpaccio nebo různé saláty – buď ji nejprve uvařte neloupanou, nebo oloupejte syrovou a nastrouhejte na hrubo.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.