Od září 2021 spouštíme unikátní projekt spolupráce s chráněnou dílnou Pasta Fidli. V našich restauracích nabídneme kvalitní čerstvé těstoviny, připravené zaměstnanci se zdravotním postižením.
Pasta Fidli od roku 2014 ručně vyrábí širokou škálu čerstvých těstovin podle vlastní receptury, bez škodlivých éček a barviv a z kvalitních italských surovin. Malá dílna v Mníšku pod Brdy je přitom od samého počátku uzpůsobena pro zaměstnávání osob se zdravotním handicapem.
Pandemie covid-19 na Pasta Fidli tvrdě dopadla. Ze dne na den společnost ztratila 90 % stálých zákazníků z řad špičkových restaurací, ale i dalších odběratelů po celém Česku. „Museli jsme výrazně omezit jak pracovní pozice pro zdravotně postižené kolegy ve výrobě, tak i pro zdravé zaměstnance na pozicích asistent OZP a řidič,“ popisuje obtíže jednatelka Pasta Fidli Helena Cyrnerová.
Na její výzvu o pomoc na sociálních sítích zareagoval Aramark, přední poskytovatel firemního stravování v Česku. „Těstoviny jsme pečlivě otestovali a jejich kvalita nás přesvědčila k přípravě řady jídel z čerstvých těstovin a bramborových noků. Věříme, že naši hosté tento jedinečný koncept ocení,“ říká projektový koordinátor Aramarku Zdeněk Sýs.
![](https://www.cestanatalir.cz/wp-content/uploads/2021/09/pasta-2.jpg)
![](https://www.cestanatalir.cz/wp-content/uploads/2021/09/pasta-3.jpg)
Na vývoji receptur se podílel náš špičkový šéfkuchař Lukáš Sedláček. Jsou mezi nimi třeba rigattoni s hráškem, pancettou a žampiony, casarecce s bazalkovým pestem, kuřecím masem a hráškem nebo rigattoni all amatriciana. Pokrmy budou připravovány přímo před hosty. V první fázi je nabídneme v sedmi restauracích ŠKODA AUTO. V budoucnu by se čerstvé těstoviny od Pasta Fidli mohly rozšířit i do dalších restaurací.
![](https://www.cestanatalir.cz/wp-content/uploads/2021/09/lukas-sedlacek-pasta.jpg)
Projekt vzájemné spolupráce má několik rovin. Kromě sociálního aspektu a širší nabídky v restauracích jsme také poskytli Pasta Fidli know-how v oblasti nejvyšších hygienických standardů při výrobě, skladování a distribuci. „Máme jistotu, že naši hosté dostanou na stůl těstoviny v maximální možné kvalitě a absolutně bezpečné,“ ujišťuje hlavní hygienička Aramarku Ivana Rytinová.
„Za každým zaměstnancem je nějaký příběh. Někdy smutný, někdy s dobrým koncem. Již se nám podařilo vrátit do plnohodnotného života několik našich pracovníků, kteří se dál uchytili na pracovním trhu,“ dodává jednatelka Pasta Fidli Helena Cyrnerová.
![](https://www.cestanatalir.cz/wp-content/uploads/2021/09/pasta-fidli-1.jpg)