Všechno, co potřebujete vědět o mrkvi

Mrkev je základní kořenovou zeleninou, bez které se v kuchyni v jakékoli roční době neobejdeme. A nejde jen o rozvařené kousky mrkve v polévce či prapodivnou šlichtu k vařenému masu. Mrkev má v našem stravování téměř nezastupitelnou roli a v gastronomii řadu poloh.

Zmínky o pěstování mrkve pocházejí z Afghánistánu kolem roku 900 n. L. Nejčastěji se setkáváme s mrkví oranžovou, ale existuje i celá řada dalších barevných variant: fialová, žlutá, červená či bílá. Původně pěstovaná mrkev byla fialová nebo žlutá. Oranžová mrkev byla vyšlechtěna ve střední Evropě kolem 15. nebo 16. století.

Tato populární a všestranná zelenina může chutnat mírně odlišně v závislosti na barvě, velikosti místě pěstování. Díky obsaženému cukru (sacharóza a glukóza) má většina druhů mrkví příjemně sladkou chuť. Mrkev je také relativně dobrým zdrojem vlákniny – 100 g mrkve obsahuje 2-3 gramy. Pektin je hlavní formou rozpustné vlákniny v mrkvi. Rozpustná vláknina stabilizuje hladinu cukru v krvi tím, že zpomalí trávení cukru a škrobu. Rovněž tak zhoršuje zpětné vstřebávání cholesterolu z trávicího traktu zpět do krve a snižuje tak hladinu cholesterolu v krvi. Je také potravou pro přátelské bakterie v našem tlustém střevě, nezbytných pro naše dobré zdraví a snížení rizika celé řady onemocnění. 

Mrkev je dobrým zdrojem několika vitamínů a minerálů, zejména biotinu, draslíku a vitamínů A, K1 a B6. Obsahuje i celou řadu rostlinných sloučenin se silnou antioxidační aktivitou (beta-karoten, alfa-karoten, lutein, lykopen, antokyany), související se zlepšenou imunitní funkcí a sníženým rizikem mnoha nemocí, včetně onemocnění srdce, různých degenerativních onemocnění a určitých typů rakoviny.

Kuchyňská úprava mrkve by asi vydala na malou kuchařku, neboť mrkev může sloužit jako příloha u hlavního jídla ve formě vařené, pomalu pečené či glazované a navíc ještě v mnoha podobách – jako „obyčejná“ vařená mrkev, mrkvová kaše či pyré, mrkvové hranolky,… Mrkev je dokonalou součástí mnoha zeleninových i ovocných salátů a můžeme ji konzumovat i jako rychlou svačinu. Rovněž tak ji můžeme využít i pro přípravu čerstvých šťáv. 

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.