Jak plátek mletého masa okouzlil svět

Dodnes nevíme, koho napadlo jako prvního dát plátek mletého hovězího masa do rozkrojené žemle. Burger nejdříve uchvátil Ameriku a následně z velkou část zbytku světa. A jak vzniklo ono slavné pojmenování Hamburger?

Legendy říkají, že právě podle německého přístavního města Hamburg, kde si již v 19. století tamní obyvatelé pochutnávali na kvalitním hovězím. Většinou v podobě placiček mletého, okořeněného a opečeného masa. Němci, kteří se rozhodli přestěhovat do Ameriky, si pak vzali tento recept s sebou a postupně si ve velkých městech v USA otevřeli vlastní restaurace s touto pochoutkou.

Úspěch byl podpořen tím, že od poloviny 19. století americké továrny začaly nabírat spoustu přistěhovalců z Evropy, pracovalo se ve dne, v noci. Hladoví zaměstnanci si pak museli s jídle pospíšit a vozíky s rychlým občerstvením začaly nabízet k rychlému zakousnutí právě hamburgery.

V roce 1921 pak Billy Ingram a Walter Anderson otevřeli první fast food s hamburgery v Kansasu, ve 40. letech pak bratři McDonaldovi otevřeli první drive-inn burger bar v kalifornském San Bernardinu. Vlastně za popularitu toho nejpopulárnějšího řetězce, servírujícího burgery po celém světě, tak úplně nemohou bratři McDonaldovi.

Za vším hledejme skoro-Čecha, Raye Kroce, jehož český tatínek se usadil v americkém Chicagu. Právě on odkoupil úspěšný fast food od McDonaldů a zpopularizoval jej do současné podoby.

Dnes je burger jedním z nejuniverzálnějších jídel na planetě a můžete se setkat s řadou jeho variací, například kuřecí, lososí, krůtí, rýžovou, zeleninovou nebo čočkovou. Setkáte se s ním jak v oblíbených fastfoodech, tak na talířích prémiových restaurací.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.