Vědomé každodenní volby pomáhají předcházet rakovině

Světový den boje proti rakovině každoročně připadá na 4. února. Jeho smyslem je šířit osvětu o této nemoci, stejně jako metody vědomé prevence. Ve společnosti stále převládá názor, že rakovina je prokletím shůry, nebo výhradně genetickou záležitostí. Dědičnost patří mezi faktory, které mohou vést k diagnóze. Řadu dalších pak můžeme ovlivnit zdravým životním stylem! 

Kouření přispívá ke vzniku karcinomu plic. Česká republika však drží smutné prvenství v nádorech tlustého střeva, kde se strava podílí až z 35 %! Pro srovnání, vliv kouření dosahuje max. 30 %. Příjem preventivních látek z kvalitních potravin je tedy pro zdraví zásadní.

Antioxidanty hrají prim

Zvyšte příjem antioxidantů. Jsou jimi například vitaminy A, C a E, karotenoidy, selen, vápník a zinek. Potravinové doplňky nebývají vždy nejlepší řešení! Ideální je příjem antioxidantů v čerstvém ovoci a zelenině –⁠ hojně zastoupeny jsou v mrkvi, rajčatech, hroznovém vínu, brokolici, červeném zelí, kedlubnách, cibuli i česneku. Bohatý na antioxidanty je také zelený čaj a celozrnné pečivo. To navíc obsahuje protinádorové látky lignany a vlákninu, která je prospěšná pro správnou funkci střev. Kyselina listová zase snižuje riziko rakoviny slinivky. 

Zbavte se kil navíc

Ohrožující je přemíra alkoholu, červeného masa, uzenin a také soli. Červené maso lze částečně nahradit rybami nebo sójou, která snižuje riziko karcinomu prsu. Luštěniny mohou být efektivní proti rakovině žaludku a prostaty. Tepelná úprava by měla být šetrná, do 180 °C. Živočišné tuky omezte a zvyšte příjem nenasycených mastných kyselin z ořechů, semen a rostlinných olejů. Riziko onemocnění stoupá i s nadváhou. Doporučujeme tedy udržování optimální tělesné hmotnosti, mimo jiné i pravidelným pohybem. Motivujte sebe i své okolí dělat zdravé volby každý den!

10 tipů, jak snížit riziko rakoviny

  1. Udržujte si zdravou tělesnou váhu
  2. Snižte konzumaci masa a průmyslově zpracovaných potravin 
  3. Jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny
  4. Přestaňte s kouřením
  5. Pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu
  6. Užívejte alkohol s mírou
  7. Braňte se chronickému stresu
  8. Jídlo upravujte šetrnými tepelnými metodami
  9. Nahraďte živočišné tuky za rostlinné oleje
  10. Chraňte svou kůži při pobytu na slunci
Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.