Těstoviny, které chutnají i pomáhají. Aramark spolupracuje s Pasta Fidli

Od září 2021 spouštíme unikátní projekt spolupráce s chráněnou dílnou Pasta Fidli. V našich restauracích nabídneme kvalitní čerstvé těstoviny, připravené zaměstnanci se zdravotním postižením.

Pasta Fidli od roku 2014 ručně vyrábí širokou škálu čerstvých těstovin podle vlastní receptury, bez škodlivých éček a barviv a z kvalitních italských surovin. Malá dílna v Mníšku pod Brdy je přitom od samého počátku uzpůsobena pro zaměstnávání osob se zdravotním handicapem.

Pandemie covid-19 na Pasta Fidli tvrdě dopadla. Ze dne na den společnost ztratila 90 % stálých zákazníků z řad špičkových restaurací, ale i dalších odběratelů po celém Česku. „Museli jsme výrazně omezit jak pracovní pozice pro zdravotně postižené kolegy ve výrobě, tak i pro zdravé zaměstnance na pozicích asistent OZP a řidič,“ popisuje obtíže jednatelka Pasta Fidli Helena Cyrnerová.

Na její výzvu o pomoc na sociálních sítích zareagoval Aramark, přední poskytovatel firemního stravování v Česku. „Těstoviny jsme pečlivě otestovali a jejich kvalita nás přesvědčila k přípravě řady jídel z čerstvých těstovin a bramborových noků. Věříme, že naši hosté tento jedinečný koncept ocení,“ říká projektový koordinátor Aramarku Zdeněk Sýs.

Na vývoji receptur se podílel náš špičkový šéfkuchař Lukáš Sedláček. Jsou mezi nimi třeba rigattoni s hráškem, pancettou a žampiony, casarecce s bazalkovým pestem, kuřecím masem a hráškem nebo rigattoni all amatriciana. Pokrmy budou připravovány přímo před hosty. V první fázi je nabídneme v sedmi restauracích ŠKODA AUTO. V budoucnu by se čerstvé těstoviny od Pasta Fidli mohly rozšířit i do dalších restaurací.

Projekt vzájemné spolupráce má několik rovin. Kromě sociálního aspektu a širší nabídky v restauracích jsme také poskytli Pasta Fidli know-how v oblasti nejvyšších hygienických standardů při výrobě, skladování a distribuci. „Máme jistotu, že naši hosté dostanou na stůl těstoviny v maximální možné kvalitě a absolutně bezpečné,“ ujišťuje hlavní hygienička Aramarku Ivana Rytinová.

„Za každým zaměstnancem je nějaký příběh. Někdy smutný, někdy s dobrým koncem. Již se nám podařilo vrátit do plnohodnotného života několik našich pracovníků, kteří se dál uchytili na pracovním trhu,“ dodává jednatelka Pasta Fidli Helena Cyrnerová.

Cesta na talíř

Cesta na talíř

Do restaurací Aramark nakupujeme čerstvé sezónní suroviny od lokálních farmářů a pěstitelů. Pár hodin po sklizni pak připravujeme naše speciality. Snižujeme tím uhlíkovou stopu a zároveň podporujeme místní ekonomiku.